Har du sett 113 på NRK?

Vi i Blostrupmoen er svært begeistret over NRK-programmet 113 som de siste ukene har blitt vist på norske tv-skjermer. Programmet gir oss et innblikk i hverdagen til ambulansearbeiderne i Troms og hvilke utfordringer og farer de møter i sitt yrke.
Jeg som førstehjelpsinstruktør lar meg inspirere av den faglige kompetansen, medmenneskeligheten og imøtekommenheten som ambulansearbeiderne viser.
Vi får se hvordan innringere til alarmsentralen får hjelp i alle ledd: den betryggende samtalen over telefon, den rolige legen som ankommer med ambulansen og omsorgen når de er framme på sykehuset eller legevakt.

113-serien viser at emosjonell førstehjelp, tilstedeværelse, varme og dialog kan bidra så enormt i en situasjon hvor pasienten er fortvilet eller er i smerter.
En av Blostrupmoens verdier er at vi skal bry oss. Som instruktør benytter jeg kurset som en arena til å snakke om den emosjonelle førstehjelpen vi kan gi: 
Det å se på, ta på og snakke med pasienten er også viktig utover det fysiske vi kan gjøre for å hjelpe andre.
«Hvordan har du det?», «Jeg er her for deg» kommer du langt med i situasjoner hvor noen har det vondt og vanskelig.
Et imøtekomment ansikt eller en hånd å holde i skaper positive reaksjoner i en kropp som mottar omsorg.

Det som fanger meg med denne serien, i tillegg til en bra produksjon, er at vi får et genuint innblikk i arbeidshverdagen til menneskene som jobber i den store gule bilen og de trygge stemmene som svarer de vanskeligste av telefoner.
De er mennesker, akkurat som oss. Selv om oppdraget fører dem inn i situasjoner som de fleste av oss ville gruet oss for å stå i, får vi se hvordan de involverte i serien viser imponerende ro og emosjonell tilstedeværelse på høyt nivå.

Jeg føler meg privilegert som på vegne av Blostrupmoen får reise Norge rundt og undervise i førstehjelp. I løpet av de årene jeg har lagt bak meg har jeg fått høre om lignende historier som vi ser i 113-serien.
Historiene handler ofte om svært kritiske hendelser der liv står i fare – noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Fellesnevneren for alle historiene er rosen til alarmsentralen 113 – operatøren som skaper ro i en kaotisk situasjon.

Av og til dukker det opp tv-program hvor vi kan følge ekte mennesker i den virkelige verden som bidrar så mye til samfunnet. Ekte helter!
For slike program bidrar til at vi blir bedre medmennesker og det setter fokus på at vi må bry oss.

Forfatter: Seniorinstruktør Jon Björn Ofeigsson.

Det er viktig at det produseres serier som 113. Ringvirkningene er at vi som ikke er helsepersonell kan få en lavere terskel for å varsle tidlig og yte førstehjelp i påvente av hjelp.
Det er også en anledning for å hylle de menneskene som utgjør en del av kjeden som redder liv.

Har du ikke sett serien enda? Frykt ikke!
Den ligger tilgjengelig på NRK Nett-TV her.

Og husk: Kunnskap redder liv!