Hvorfor hjertestarter?

Selv etter to tiår med hjertestartere tilgjengelig for «mannen i gata», er mange fortsatt ikke klar over hvor avgjørende en hjertestarter er når en akutt hjertestans inntreffer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tekst av: Armand Viik

HJERTESTANS

Vet du hva du skal gjøre ved hjertestans?

-Ja, det hadde sikkert vært lurt og hatt en hjertestarter.

Dette hører vi førstehjelpsinstruktørene i Blostrupmoen Norge ofte når vi holder kurs. Særlig ofte om vi kurser på steder litt utenfor alfarvei. Da tenker folk automatisk at man bor i en avstand fra ambulanse som kan være kritisk ved en hjertestans.

Men hvor nær ambulanse og sykehus bør man bo for at behovet for en hjertestarter egentlig er mindre?

Svaret på det er i grunnen enkelt. Ingen bør slå seg til ro med et sånt argument. En ambulanse skal uansett rykke ut, og bruker noe tid på å komme frem uansett hvor gode forutsetningene er.

Gjennomsnittlig utrykningstid i bynære strøk i Norge er cirka ti minutter. Så kommer alle x-faktorene.

  • Er ambulansen allerede ute på oppdrag?
  • Er det trafikk eller andre hindringer som forsinker den?
  • Befinner vi oss i det hele tatt på kjent adresse, eller er vi på et sted hvor det er vanskelig å forklare nøyaktig posisjon?

PS Last ned appen fra Norsk Luftambulanse «Hjelp 113»!

Forskning om hjertestans i Norge:

  • Akutt og uventet hjertestans rammer ca 3500 personer i Norge årlig.

  • Mellom 10 til 15 prosent overlever. Når en hjertestans inntreffer haster det veldig! Tid er alltid en avgjørende faktor for om personen kan overleve.

  • Det vi vet fra forskning er at en person statistisk kan ha omtrent 70 prosent sjanse for å overleve hjertestans. Dette dersom man umiddelbart igangsetter hjerte- og lungeredning OG en hjertestarter blir koblet til og gir sjokk innen tre minutter etter hjertestansen. Deretter synker sjansen for overlevelse dramatisk for hvert minutt som går.

Skal man få sjokket og dermed restartet et hjerte innenfor «idealtiden» på tre minutter, må man ganske enkelt ha en hjertestarter innen kort rekkevidde.

Dagens hjertestartere er selvforklarende og veldig enkle i bruk. Alle kan greie det, men vi minner alltid om at viktigheten av jevnlig trening og økt kunnskap sammen med hjertestarteren, er det som redder liv.
I Blostrupmoen Norge er vi ekstremt opptatt av ikke bare å selge deg en hjertestarter. Vi skal være hundre prosent sikre på at hjertestarteren til en hver tid fungerer. Derfor står vi for service med tilsyn, batteri- og elektrodebytter.

Den beste førstehjelpen er å være forberedt

I tillegg har vi en svært kompetent instruktør-gjeng som lærer deg opp i bruken av hjertestarteren, og som setter dette sammen med øvelse i hjerte- og lungeredning, som alltid vil være steget før hjertestarteren kobles til.

Og som vi ofte hører hos kunder av oss som har hatt kurs mer enn ti år på rad: – Dette kan man aldri få trent nok på!

Med Blostrupmoen får du alltid serviceavtale med alle kostnader inkludert. Vi kurser dine ansatte årlig slik at de får kunnskapen om førstehjelp og riktig bruk av montert utstyr på arbeidsplassen.

Hvilken løsning kunne passe for deg?
Fyll ut skjemaet under, så vil en av våre rådgivere hjelpe deg med å finne løsninger for din bedrift og dine ansatte.

hvordan bruke hjertestarter
En god serviceavtale kombinert med årlig kurs i førstehjelp og en god hjertestarter er en forsikring for din bedrift og dine ansatte.
Ambulanse kan være et stykke unna og da er førstehjelp på arbeidsplassen viktig.

Les flere blogginnlegg

Mange mennesker som står i klynge å danser. Hender i været og sterkt motlys
Aktuelt

Kjære russ – ta vare!

Russetiden kan være fantastisk! For noen inneholder den mye fest, moro, alkohol og andre rusmidler. Da gjelder det å ta vare på hverandre.

Les mer
En person går på langrennski på fjellet, sola skinner
Førstehjelp

Sikkerhet på påskefjellet

Påskefjellet byr på vakker natur og mange eventyr, men kan også by på utfordringer som krever rett utstyr og kunnskap om førstehjelp.

Les mer