Førstehjelp ved brannskader

Vi er i  høysesong for levende lys, peis og annen vedfyring.
Brannskader skjer også hyppigere denne tiden.
Heldigvis er de fleste brannskader mindre alvorlige og man behandler dem selv. 

Hovedregel er at all førstegrads- og annengrads forbrenning opp til 5-7 cm i diameter (på en voksen) behandler man selv. Unntak er annen grads brannskader i ansikt, inni håndflater eller kjønnsorgan så skal man til legebehandling. Barn og svake personer bør også oppsøke lege dersom man er i tvil eller smertene er store. 

 Førstehjelp er vann. På mindre alvorlige forbrenninger er vann først og fremst smertestillende, men ved alvorlige brannskade vil vann kunne begrense skadeomfanget. 

Alvorlige brannskader oppstår normalt der varm veske slås over kroppen, gjerne på en påkledd person, der vesken da også sitter i klærne og på den måten skaper lang eksponeringstid for varmen og det samme gjelder der det brenner i klær. 

Hovedregel er 20/20 som betyr 20 grader vann i 20 minutter. 

Brenner det i klær må pasienten legge seg ned slik at man redder ansikt og luftveier mens man får kontroll over personen. 

Man må være oppmerksom på faren for nedkjøling av pasienten dersom man bruker vann på en større del av kroppen. Ring 113. 

 

Branngelé er ikke førstehjelp dersom man har rennende vann tilgjengelig. På mindre brannskader og eventuelt etter at man har kjølt ned brannskader er branngelé fint (snakk med 113) og dersom man selv skal frakte den skadde til sykehus. Har man ikke branngelé er håndklær med vann fint å legge over. 

 

Til slutt:

Og husk, kontroller at røykvarslerne i huset virker. Det gjør man ved å utsette dem for røyk. 

Er røykvarsleren 10 år anbefales det at de byttes ut. 

Det anbefales også en røykvarsler i alle rom man bruker. Benytt gjerne seriekoblede varslere.

 

Husk: Kunnskap redder liv!

Les flere blogginnlegg

Slik gjennomføres et kurs av Blostrupmoen Norge
Førstehjelp

Førstehjelpskurs med Blostrupmoen

Våre førstehjelpskurs
I Blostrupmoen setter vi fokus på god formidlingsevne og kunnskap hos våre ansatte. Instruktørene våre er flinke med mennesker og er gode til å formidle livreddende kunnskap på en seriøs, morsom og engasjerende måte.

Les mer
Kunnskap redder liv. hjertestarter og hjerte-lunge-redning
Aktuelt

Hjertestarterdagen 2024

Blostrupmoen Norges visjon er: Kunnskap Redder Liv. Ved å spre kunnskap om livreddende førstehjelp støtter vi opp om den nasjonale dugnaden «sammen redder vi liv». Dugnaden ledes av Helse- og omsorgsdepartementet og koordineres av Helsedirektoratet.

Les mer