Arbeidstilsynet anbefaler alle virksomheter å ha en hjertestarter lett tilgjengelig, samt trening i bruk av den.
Hjertestarterne våre er designet for effektiv og enkel bruk for bedrifter, offentlige institusjoner, sameier, borettslag, lag og foreninger.
Velg en halvautomatisk hjertestarter med overvåkning, eller halvautomatisk hjertestarter uten overvåkning.
Ved valg av kommunikasjonsenhet får du 24-timers overvåkning som varsler om den blir flyttet, tas i bruk, ved intern feil eller batteriproblemer.
Hjertestartere kan henges ute i varmeskap med LED-lys om ønskelig på fellesarealer, byggeplasser eller i det offentlige rom.
Alle førstehjelpskursene våre inkluderer trening på bruk av hjertestarter. Les mer om dette under informasjon om kurs.
Alle hjertestarterne våre leveres med en QR-kode som inneholder brukerveiledning på video.
Les hva Arbeidstilsynet anbefaler ved anskaffelse av hjertestartere og personlig verneutstyr her
Halvautomatisk hjertestarter har bare én knapp – sjokk-knappen. En taleveiledning starter automatisk når lokket åpnes. Ingen av-knapp, ingen misforståelser, ingen tid å miste.
Hjertestarterne kan stilles inn på flere språk. Vi går alltid igjennom funksjonene på hjertestarterne våre ved levering.
Gjennom Blostrupmoens serviceavtale gir vi deg et enkelt og trygt vedlikehold av hjertestarteren. Vi sørger for at du til enhver tid har en operativ hjertestarter der batteri og elektroder alltid er godt innenfor utløpsdato. Ved hendelse, bytter vi ut hjertestarteren med en ny.
En hjertestarter er et apparat som kan gi støt gjennom hjertet ved hjertestans, ved hjelp av to elektroder. En hjertestarter er også kalt en defibrillator.
En hjertestarter kan brukes til å stanse en unormal hjerterytme for å kunne gi hjertet muligheten til å starte på nytt, ved å gi ett eller flere strømstøt gjennom hjertet ved hjertestans.
Åpne hjertestarteren og fest de to elektrodene som vist på tegningen. Ved mye kroppshår, barber bort håret der elektrodene skal sitte. Hjertestarteren vil analysere hjerterytmen, og fortelle deg hva du må gjøre. En helautomatisk hjertestarter vil fortelle deg at du ikke må røre pasienten før den gir støt om nødvending. En halvautomatisk hjertestarter vil be deg ikke røre pasienten og be deg trykke på støtknappen om støt er nødvendig.
Alle kan bruke en hjertestarter. En hjertestarter vil fortelle deg hva du må gjøre, samtidig som tegningene/bildene på den viser hva du skal gjøre. En hjertestarter vil bare gi/anbefale støt om det er nødvendig. En hjertestarter vil kun gi støt til et hjerte som trenger det.
De fleste hjertestartere har de samme egenskapene. Alle forteller deg hva du skal gjøre, og har tegninger på elektrodene. Vi har valgt å låne ut våre hjertestartere med serviceavtaler som gir en ekstra trygghet til at hjertestarteren alltid er operativ med batteri og elektroder.
Dette varierer avhengig av modell (Fra 2-7 år). Dette vil alltid være merket på batteriet. Vi anbefaler uansett alltid en serviceavtale, slik at hjertestarteren sjekkes årlig. Etter 10 år bør hjertestarteren byttes ut med en ny.
Alle elektroder er merket med en utløpsdato. Dette for at limet på baksiden skal sitte godt nok i en hendelse, samt at kontaktgele ikke er tørket ut. Elektroder skal byttes ut i henhold til denne utløpsdatoen.
Forskjellige hjertestartere har forskjellige fabrikkopplyste servicepunkter. Du bør jevnlig sjekke hjertestarteren din, slik at du alltid er sikker på at den fungerer. Våre hjertestartere får service minst en gang i året.
En hjertestarter kan henge ute når det ikke er kuldegrader, men bør beskyttes når gradestokken går under 0-punktet.
Ja – og nei. Det er problematisk med batterier og kuldegrader, slik at hvis starteren har blitt oppbevart i minusgrader vil den ikke være klar til bruk. Den må da varmes opp igjen. Men, etter at starteren har blitt varmet opp, vil den igjen være operativ. Denne type bruk/oppbevaring svekker også maskinen over tid, slik at den kanskje må byttes før det har gått 10 år.
Batteri til hjertestarteren din kan koste alt fra 500 – 7500 kr. Dette bør sjekkes når du kjøper hjertestarteren, slik at du også er sikker på at det er mulig å få tak i nye batterier og elektroder.
Nye elektroder til hjertestarteren kan koste alt fra 500 – 3000 kroner. Det kommer an på hvilken hjertestarter du har.
Du bør alltid følge med på hjertestarteren din. Pass på at den aldri er rødkrysset, og at batteri og elektroder er godt innenfor utløpsdato. Batteriet på hjertestarteren har dato stemplet på seg, det samme har elektrodene. Du kan også (For eksempel en gang i året) starte maskinen. Den vil da etter oppstartsekvens be deg om å feste elektroder – dette betyr at den er klar til bruk. Skru så av maskinen.
En hjertestarter koster alt fra 8500 – 40000, det kommer an på merket du velger.
Det finnes mange tilbydere av hjertestartere, valget er mange. Sørg for at du enkelt kan få tak i batteri og elektroder til hjertestarteren du velger. Eller du kan velge å ha en hjertestarter på utlån fra for eksempel Blostrupmoen, der alt er dekket i faste kostnader, slik at elektroder og batterier blir byttet ut for utløpsdato.
Da får du en hjertestarter på utlån fra Blostrupmoen. Du kan velge en hjertestarter med eller uten kommunikasjon. Blostrupmoens serviceteknikere tar service på hjertestarteren minst en gang per år, samt bytter elektroder og batteri før det går ut på dato. Hjertestarteren blir byttet ut med en ny om det blir brukt i en hendelse.
En hjertestarter er ikke lovpålagt, men anbefalt av arbeidstilsynet. Dette står skrevet på arbeidstilsynets nettsider om hjertestarter på arbeidsplassen: Hjartestartar bør vere tilgjengeleg i alle verksemder. Det er enkelt å sette seg inn i bruken av hjartestartarar, og alle på arbeidsplassen bør få ei innføring og øving i bruken. Hjartestartaren bør vere registrert i det offentlege hjartestartarregisteret (113.no). Då blir han synleg og tilgjengeleg for 113-sentralane og i appen Hjelp113.
Det finnes ikke et krav om hjertestarter på arbeidsplassen, men det stilles krav til adekvat førstehjelpsutstyr. Hjertestarter anbefalt førstehjelpsutstyr. Dette sier arbeidstilsynet om hjertestarter på arbeidsplassen: Hjartestartar bør vere tilgjengeleg i alle verksemder. Det er enkelt å sette seg inn i bruken av hjartestartarar, og alle på arbeidsplassen bør få ei innføring og øving i bruken. Hjartestartaren bør vere registrert i det offentlege hjartestartarregisteret (113.no). Då blir han synleg og tilgjengeleg for 113-sentralane og i appen Hjelp113.
På nettstedet 113.no og i appen Hjelp 113, finner du det offentlige hjertestarterregisteret. Her kan du registrere hjertestarteren din slik at alle kan se den, hvor den er stasjonert og når den er tilgjengelig. Dette er til stor hjelp for både privatpersoner og det offentlige, samt nødetater på oppdrag.
Det offentlige hjertestarterregisteret har oversikt over alle de registrerte hjertestarterne i Norge.
Dette finner du i 113.no og appen hjelp 113. (MERK! det finnes privataktører som har et hjertestarterregister, så velg rett register).