Nyttige tips til tursekken

Påsketid = turtid!


Vår instruktør Per Gundersen trives godt ute på tur sommer som vinter. Her kommer hans tips til deg om hva som er nødvendig å ha med i tursekken.

Utstyret tar ikke store plassen så denne pakningen tar jeg med uansett om jeg benytter liten sekk til dagsturer eller en stor sekk på lengre turer.

– Førstehjelpsutstyr:
Enkeltmannspakker, gjerne 5-6 stk.
Sportstape
Plaster
Gnagsårplaster
Smertestillende
Sår strips
Kompress
Trekanttørkle eller lignende
Sårrens
Branngele


– Diverse:
Kniv
Kompass
Refleksvest
Tørre sokker
Lue (hele året)
Tennstål
Flåttfjerner eller pinsett
Tau/paracord 5-6 meter
Spade (vinterstid)

Mange tar med seg tekniske duppeditter ut på tur.
Skulle vi gå oss bort og gå f. eks strøm tom, ja hva gjør vi da?
Vi mennesker har en tendens til å gå i ring spesielt i mørket.  Med et kompass kan jeg holde en stødig retning når jeg prøver å finne frem.
Aller helst bør jeg ha med et kart også for skulle jeg klare å gå meg vill så har jeg nødvendige hjelpemidler.

Når det er sagt, anbefaler vi på det sterkeste å laste ned appen fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse «Hjelp 113» til din mobiltelefon. Bruk denne ved ulykke eller behov for hjelp
 – de vil enklere finne din posisjon.

Forfatter:
Seniorinstruktør Per Gundersen
Legevakt: 116117

Ambulanse: 113– Refleksvest er det ikke så mange som tenker over å ha med men om et uhell skulle skje og jeg har behov for hjelp gjør jeg meg mye mer synlig med en refleksvest. Jeg kan også feste den til ett tre eller lengre pinne for å få den høyere opp slik at den da blir mer synlig både fra luften og fra bakken.

 – Enkeltmannspakker er fine å forbinde blødninger med eller å spjelke et brudd, men de kan også være veldig hendige om jeg blir nødt til å fyre et bål for å holde varmen eller for å trekke til meg oppmerksomhet da disse har en bindlignende pute som inneholder bomull. River jeg disse opp og skraper tennstålet mot kniveggen vil jeg raskt få fyr.

 – Sportstapen kan komme godt med enten ved blødning, store gnagsår, spjelking og lignende. Men tapen kan også redde turen om sekken skulle revne eller en av spennene skulle ryke av. 

Tau er alltid hendig og for meg et må ha produkt å ta med. Dette er hendig for reparasjoner, spjelking eller rett å slett for å lage en nød bivac om været brått snur og jeg blir nødt til å lage ly for natten.
– Alt av førstehjelpsutstyr oppbevarer jeg i ziplock-poser slik at dette holder seg tørt uansett hvor bløt jeg og sekken blir.

Klesskift jeg har med, pakker jeg i poser eller vanntette pakkposer slik at det holder seg tørt. Blir vi våte blir vi også raskt tappet for varme. Av med vått tøy og på med tørt, så klarer vi oss uten å bli nedkjølt(hypotermisk). 

– Generelt sett vil jeg vise til fjellvettreglene når man skal på tur og ikke bare når man skal ut på flere dagers fjellvandring.

God tur!


Husk: Kunnskap redder liv!