ARMAND VIIK
Senior instruktør
"Jeg må jo delta – jeg har jo ansvar for barn!"
Veldig mange av oss står ansvarlig for helsa og sikkerheten til egne eller andres barn.
Er du trygg på å håndtere en akutt skade eller sykdom på et barn?Overskriften er direkte sitat fra en deltaker på et av våre førstehjelpskurs. Jeg har holdt flere hundre kurs, men dette var første gang jeg hørte en deltaker selv reflektere over at han deltok på kurset for å skaffe seg førstehjelpskunnskap med tanke på at han var lagleder for en gjeng med fotballunger.
Vi er generelt travle i Norge i 2020. Tidsklemme, stress og en kalender som er full av viktige prioriteringer. Svært, svært få melder seg på et førstehjelpskurs som privatperson. En god del får heldigvis tilbudet gjennom jobben eller lag og foreninger de er medlem i.
Kanskje kjenner du litt på dårlig samvittighet nå? Fordi du har avslått tidligere invitasjoner til førstehjelpskurs, eller funnet gode eller mindre gode unnskyldninger for ikke å møte opp. Trøst deg litt med at du ikke er alene. Så bestemmer du deg for å lese ferdig denne artikkelen. Til slutt håper vi at du er motivert til å skaffe deg denne potensielt livsviktige kunnskapen ved første anledning.
Viktigheten av å være i forkant
Med jevne mellomrom er det nemlig lurt å bli påminnet om viktigheten av å være litt i forkant. Tenke beredskap og at akutt skade og sykdom faktisk kan oppstå. Og hvordan takler du dette? Det er det aldri noe fasitsvar på, men vi vet at den eneste faktoren som øker sjansen for at du blir en god førstehjelper, er kunnskap og jevnlig praktisk øvelse.
Tilbake til laglederen for fotball-ungene. Dersom et barn for eksempel brekker leggbeinet, blir bevisstløs eller for første gang i livet opplever en kraftig allergisk reaksjon. Med mindre det tilfeldigvis finnes en lege eller sykepleier i nærheten, er det den brutale sannheten at «alle øyne» vil rettes mot laglederen. Den med hovedansvaret. Hvor mye bedre er det ikke da å vite konkret hva man skal gjøre?
For når skal du egentlig ringe 113?
Bør du varsle foreldre? Skal du sjekke pust eller puls? Skal du spjelke bruddskaden? Skal du selv bringe barnet til legevakt eller sykehus?
Det blir gjerne et utall spørsmål dersom du er usikker, og
omgivelsene rundt deg bidrar kanskje heller ikke til å roe ned situasjonen. På Blostrupmoens kurs gjennomgår vi alltid det vi kaller «Blostrupmoen-tegninga». Det er en grunnleggende og enkel handlingsplan som forteller deg hvor du
starter og videre gjennomfører en akutt situasjon, uansett hvordan den har
oppstått. Og våre kurs er komplette – de handler ikke bare om hvordan du skal
håndtere hjertestarteren på jobben – de handler om alle tenkelige scenarier,
også de du som privatperson kan komme oppi. Statistisk er det dessverre sånn at
du mest sannsynlig kjenner den personen du en dag må utføre førstehjelp på.
Vi håper å se nettopp deg på et av våre kurs i nærmeste
framtid – ikke minst hvis du har ansvar for barn!