Hva gjør du om du eller barnet ditt skjærer seg på et skjell eller brenner seg på brennmanet? Vi gir deg kunnskapen om dette.
Klikk her for å vite hva du gjør ved drukningsulykker
Kutt under foten
Hvis noen har tråkket på et skjell kan det ofte blø friskt kort tid etterpå, i utgangspunktet er det fint at det blør litt da såret blir renset naturlig på denne måten. Men vi må også få stanset blødningen. Gjør dette ved å legge press på såret og eventuelt heve foten over hjertehøyde. Det er lurt å bruke en steril kompress eller bandasje til dette for å minske faren for infeksjon i etterkant.
Når vi har kontroll på blødningen, må vi prøve å rense såret for sand eller andre ting som er i såret. Bruk steril saltvannsløsning til dette (eller annen sårrens) og skyll såret, det anbefales ikke å gni da det ofte gjør vondt verre.
Hvis såret er dypt eller spriker betydelig må vi vurdere en tur på legevakten for å sy/ lime såret. Vi kan bruke strips som en midlertidig løsning for å samle sårkantene, men er det behov for strips bør en lege se på det samme dag.
Hvis du ikke klarer å få ut all sanden eller annet som er i såret må vi også ta en tur til legen. Det samme gjelder i ettertid ved tegn på infeksjon (rødt, hovent, varmt og smertefullt).
Brent av brennmanet
Når det kommer til brennmaneter, er ett godt første råd forebyggende planlegging. Sjekk vannet du tenker å bade i, er det mye brennmaneter så unngå å bade i det området.
Brenntrådene er nærmest usynlig i vannet, og kan slepe opptil 5 meter bak brennmanet-kroppen. Dersom du har kommet nær en, er det lurt å svømme unna med rolige svømmetak, kaves det for mye kan det skape strøm som drar trådene mot deg.
Dersom du skal bade i et område hvor sjansen er stor for at du blir brent, kan du bruke vannbeskyttende solkrem eller solkrem som beskytter særlig mot brennmaneter. Dette vil gi noe beskyttelse.
Ved kontakt med brenntrådene fra en brennmanet vil en vanligvis umiddelbart kjenne en brennende følelse i huden. Noen ganger kan nummenheten fra kaldt vann eller stort fokus på en arbeidsoppgave gjøre at det tar litt tid før en merker svien.
Ett par minutter etter kontakten vil det komme en stripet, rødflammet hevelse som ofte har et sikksakk mønster. Varigheten av ubehaget vil variere, men gir seg oftest etter en halvtimes tid. Smerten etterfølges av kløe, og hevelsen går ofte tilbake etter noen timer.
Det er viktig å fjerne alle rester av brenntrådene fra huden, til tross for at trådene er revet løs fra brennmaneten vil de fortsette å ha en brennende effekt. Det finnes flere måter en kan fjerne trådene på, men det anbefales å bruke hansker for å unngå mer skade. Skyll eller legg det brente hudområdet i kaldt sjøvann, det gjør fjerningen stort sett lettere. Dersom ikke alle trådene er fjernet, burde det ikke skylles med ferskvann da dette kan utløse mer giftstoffer fra trådene.
Hvis du opplever det vanskelig å gjerne alle brenntrådene, kan det forsøkes å gni forsiktig med sand, eventuelt blandet med sjøvann for bedre effekt. Dersom ikke alle trådene fjernes, og en klør på området kan dette forverre «forbrenningen».
En håndduk dynket i kaldt sjøvann som legges over området kan virke lindrende på svien.
Brennmaneter gir kløende og sviende utslett, men gir heldigvis sjelden en alvorlig reaksjon. Personer med en alvorlig allergi kan i unntakstilfeller oppleve kraftige reaksjoner. Dersom du skulle hovne opp i munn/ hals eller få problemer med å puste må lege kontaktes umiddelbart.
Det samme gjelder ved tegn til utvikling av allergisk sjokk. (Symptomene kan være matthet, kløe i håndflatene, kribling i kroppen, uro, svimmelhet, rask puls, tung pust, bevissthetstap eller kvalme).
Brennmaneter gir kløende og sviende utslett, men gir heldigvis sjelden en alvorlig reaksjon.
Solbrent? Les innlegget vårt om brannskader her: Solbrent? Slik behandler du brannskader