I 2021 var det 75 personer som druknet i Norge. Hva kan vi gjøre for å redde liv ved en drukningsulykke?
Førstehjelp drukning
Drukningsulykker skjer også i Norge hvert eneste år – både svømmedyktige og ulærte rammes. Statistikken fra 2021 viser av 87 % av de som druknet var menn og 13 % var kvinner. Ulykkene skjer ofte i kort avstand til land eller mulig redningspunkt.
Kuldesjokk, panikk, utmattelse, illebefinnende og tap av kontroll er noen av årsakene til at drukning skjer. Tall fra Redningsselskapet viser at det er ikke bare badeulykker som fører til drukning, men også annen aktivitet i og på vann. Tallene fra 2021 viste at fall i vannet, fritidsbåt, bading og fall gjennom is var hovedårsakene til drukningsulykkene.
I denne artikkelen forteller vi om hvordan en drukningsulykke kan se ut og hva du som vitne bør gjøre i tilfelle en ulykke skjer.
Alle har en formening om hvordan en drukningsulykke vil se ut og forbinder det med svært stor dramatikk. Rop om hjelp og veiving med armene er signaler vi tolker som drukning.
Hvordan ville du reagert dersom du så en som lå helt stille i vannet uten veivende armer?
Badevaktene ved badestedene rundt i Norge trenes opp til å se etter de menneskene i vann som er i minst aktivitet.
Ved mange drukningstilfeller rammes den forulykkede av det vi kaller for stille drukning. I et slikt scenario blir personen liggende med hodet lavt i vannet, ofte med armene utover. Personen er ute av stand til å puste, og rope om hjelp.
Etter en kort stund vil personen bli bevisstløs som følge av oksygenmangel, og hodet havner under vann. Det er først da at mange forulykkede begynner å puste inn vann. Ved slik stille drukning er det med andre ord ikke sikkert at den forulykkede vil ha mye vann i lungene, hvis vi har vært raske med å redde vedkommende. Badevaktene på badestedene rundt i Norge trenes opp til å se etter de menneskene i vann som er i minst aktivitet. Dette skal gjøre at de forebygger drukningsulykkene, før de skjer.
Ved drukning kan lungene fylles med vann mens personen er våken, panikken slår inn og vedkommende vil bruke alle sine krefter på å holde hodet over vann. Det er svært utmattende, og det er bare snakk om tid før personen går under vann.
Hvem viser tegn på å bli sliten? Er det noen som bare har ansiktet over vann? Badevaktene vet at det er kort tid til å handle før ulykken kan gi store konsekvenser.
Hva bør du som badegjest se etter?
- Badende som ser mot land (søker kontakt)
- Badende med hodet lavt i vannet
- Dårlige og uregelmessige svømmetak (i kombinasjon med lavt hode)
- Bølger som slår over hodet.
- Hår i øynene
- Vinking og roping om hjelp
- Klamring til en gjenstand – fast eller flytende
Dette gjør du ved drukningsulykke:
- Rop etter hjelp – Gjør folk oppmerksomme på hva som skjer
- Ring 113 – få hjelp
- Egen sikkerhet først
- Vurder om det er sikkert å gjøre et redningsforsøk – Har du tilgang til et flytemiddel eller «forlenget arm; bruk det, dette kan være en redningsbøye, en badering, et håndkle eller andre ting.
- Dersom personen er bevisstløs og ikke puster normalt; Start Hjerte- Lungeredning. Først 5 innblåsinger (disse kan oppleves som tunge da det ofte er økt motstand i lunger med vann i, vi skal derfor vurdere å blåse med litt hardere trykk og litt lenger enn vi vanligvis gjør), deretter 30 kompresjonerog 2 innblåsinger i påvente av hjelp.
- Vær OBS på at de som har vært utsatt for drukningsulykke kan potensielt være nedkjølt
- Hvis det finnes en hjertestarter tilgjengelig, må noen hente denne snarest, du kan sjekke «hjelp 113 appen» for å finne din nærmeste hjertestarter. OBS; Vi skal aldri forlate pasienten alene for å hente hjertestarteren.
- Alle som har vært i drukningsulykke skal vurderes av lege.
Velg kurs her
Badevettreglene
- Lær å svømme
- Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen
- Bad helst sammen med andre
- Stup bare der det er dypt, er du usikker så sjekk i forkant av stupet
- Svøm langs land
- Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett
- Dytt ikke andre ut i vannet, dukk aldri noen under vann
- Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel
- Rop om hjelp bare hvis du er i fare – aldri ellers
Den beste formen for livredning er forebygging
Hva kan vi gjøre for å unngå at noe går galt? Har du de rette forutsetninger for å unngå at ulykker skjer når du tar med deg barn eller andre til vannet?
Har du de rette forutsetninger for å yte førstehjelp når ulykken først skjer? Har du de rette forutsetninger for å redde liv?
Dersom du har ansvar for voksne og barn i vann ved skole, idrettslag, svømmehall e.l er det krav til at de voksne har gjennomgått og godkjent livredningsprøve.
Kunnskap redder liv