Da pappas hjerte stoppet

«Pappa har fått hjertestans – ambulansen er her!»
Ordene fra telefonsamtalen med mamma glemmer jeg aldri, og heller ikke synet av blålys, ambulanser og helikopter som møtte meg da jeg kom fram til barndomshjemmet mitt.
Kona mi og jeg var bedt på middag hos foreldrene mine og var bare minutter unna da mamma ringte. Uvissheten om pappa fortsatt var i live da vi kom fram var uutholdelig.
Pappa hadde opplevd hjertestans tidligere – ville han overleve denne gangen?

Kjente symptomer etter motorsykkeltur

Pappa på 67 år er en ivrig motorsykkelentusiast og hadde vært på tur en varm junidag sommeren 2018. Da han kom hjem tok han av seg motorsykkelklærne og satte seg så på terassen.
Mamma drev på kjøkkenet i det han kom hjem og var travelt opptatt med middagen da gjestene var like rundt hjørnet. Hun tok seg allikevel en tur inn i stua da hun hørte noen rare lyder og der fant hun pappa som har segnet om i sofaen. Pappa hadde skjønt at han ble dårlig og forstått at han ikke kunne oppholde seg ute lengre.


Du må starte hjerte- lungeredning!

Mamma forstod rask alvoret med bakgrunn i pappas tidligere sykehistorie og ringte 1-1-3 umiddelbart. Hun forklarer at mannen hennes som har opplevd flere hjerteepisoder tidligere, ligger nå på gulvet og gisper etter luft.
«Har du lært deg hjerte-lungeredning?»
får hun spørsmål om fra ambulansesentralen?
Hun får beskjed om å la han ligge på gulvet og gjøre seg klar til å gjøre hjertekompresjoner og innblåsinger – 30:2.

Illustrasjonsfoto

Fakta om hjertestans i Norge

Øyvind Lehre

Forfatter:
Instruktør Øyvind Lehre

Hjertestarter til unnsetning

Nærheten til legevakt var godt å ha denne dagen og ambulansen kom bare etter få minutter – etterfulgt av legebil, brannbil og ambulansehelikopter. Jeg og kona mi kom like etter. Vi visste ingenting om pappas tilstand før vi kom inn i entréen;
Der ble vi møtt av en dyktig ambulansearbeider: «Faren din har fått hjertestans, men puster for egen maskin nå. 
“Han lever – og det er takket være din mor.” Det er ikke sikkert han hadde vært i live dersom hun ikke hadde startet med hjerte -lungeredning så tidlig.
Han forteller videre at ambulansepersonellet hadde mulighet til å gi sjokk med hjertestarter rett etter ankomst og at det ga effekt umiddelbart. «Har du lyst til å gå inn til faren din? Han er våken nå.» Det var en utrolig god beskjed å få.
Til tross for at han var svært omtåket og medtatt etter hendelsen, skimtet jeg et smil da jeg fikk se han. Det var en god følelse.


Trygg og god pensjonisttilværelse

Pappa hadde en del smerter i brystet etter hendelsen – det er vel ikke så rart med tanke på kraften kompresjonene utføres med. Ribbeina brast og det gjorde vondt for han å puste til det grodde. Dette opplever mange hjertestanspasienter og det er ikke uvanlig at ribbein brekker.

I dag lever han et trygt og aktivt pensjonistliv med motorsykkelturer, fisking og det som hører til. Tryggheten kommer med pacemakeren som han har operert inn. Den har en innebygd hjertestarter (ICD) som gir sjokk dersom nødvendig. Pacemakeren hjelper pappa med å holde en god hjertehelse, og han opplever å være i svært god form. Det er også mamma glad for.

Kunnskap redder liv!

Mamma har deltatt på førstehjelpskurs på jobben og ble i sin tid sertifisert til å bruke hjertestarter og har lært hjerte- lungeredning. Hun får ikke understreket viktigheten av det. “Det kan jo bety forskjellen mellom liv og død. Det har vi selv erfart.”

Førstehjelpskurset er en fin arena for meg som førstehjelpsinstruktør å fortelle om da pappas hjerte stoppet. Noen kjenner seg igjen i historien, og ser likheter mellom symptomer og oppførsel.

Mange har opplevd selv eller at noen i familien har hatt symptomer på hjertesykdom eller hjertestans.
Kursdeltakerne forteller meg at de setter pris på den årlige oppfriskningen – de kjenner på tryggheten i det å vite hva man skal gjøre hvis noen blir akutt syke eller hardt skadd.

Man angrer jo aldri på å ha deltatt på førstehjelpskurs!Legevakt: 116117

Ambulanse: 1-1-3


Førstehjelpere bruke hjertestarter

Ønsker du førstehjelpskurs på din arbeidsplass?
 Klikk her for mer info

Les flere blogginnlegg

Denne nettsiden bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse.

Denne nettsiden bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse.