‘, ‘

‘ ); ?>

«Pappa har fått hjertestans – ambulansen er her!»
Ordene fra telefonsamtalen med mamma glemmer jeg aldri, og heller ikke synet av blålys, ambulanser og helikopter som møtte meg da jeg kom fram til barndomshjemmet mitt.
Kona mi og jeg var bedt på middag hos foreldrene mine og var bare minutter unna da mamma ringte. Uvissheten om pappa fortsatt var i live da vi kom fram var uutholdelig.
Pappa hadde opplevd hjertestans tidligere – ville han overleve denne gangen?

Kjente symptomer etter motorsykkeltur

Pappa på 67 år er en ivrig motorsykkelentusiast og hadde vært på tur en varm junidag sommeren 2018. Da han kom hjem tok han av seg motorsykkelklærne og satte seg så på terassen.
Mamma drev på kjøkkenet i det han kom hjem og var travelt opptatt med middagen da gjestene var like rundt hjørnet. Hun tok seg allikevel en tur inn i stua da hun hørte noen rare lyder og der fant hun pappa som har segnet om i sofaen. Pappa hadde skjønt at han ble dårlig og forstått at han ikke kunne oppholde seg ute lengre.


Du må starte hjerte- lungeredning!

Mamma forstod rask alvoret med bakgrunn i pappas tidligere sykehistorie og ringte 1-1-3 umiddelbart. Hun forklarer at mannen hennes som har opplevd flere hjerteepisoder tidligere, ligger nå på gulvet og gisper etter luft.
«Har du lært deg hjerte-lungeredning?»
får hun spørsmål om fra ambulansesentralen?
Hun får beskjed om å la han ligge på gulvet og gjøre seg klar til å gjøre hjertekompresjoner og innblåsinger – 30:2.

Illustrasjonsfoto

Fakta om hjertestans i Norge

  • Årlig får ca. 3500 nordmenn hjertestans utenfor sykehus
  • Kun 14% overlever
  • Tidlig igangsetting av HLR en viktig overlevelsesfaktor
  • Det anslås at ytterligere minst 200 kan reddes årlig dersom riktig førstehjelp gis av personer i nærheten.
  • Hjertestarteren din kan registreres på www.113.no
Øyvind Lehre

Forfatter:
Instruktør Øyvind Lehre

Hjertestarter til unnsetning

Nærheten til legevakt var godt å ha denne dagen og ambulansen kom bare etter få minutter – etterfulgt av legebil, brannbil og ambulansehelikopter. Jeg og kona mi kom like etter. Vi visste ingenting om pappas tilstand før vi kom inn i entréen;
Der ble vi møtt av en dyktig ambulansearbeider: «Faren din har fått hjertestans, men puster for egen maskin nå. 
«Han lever – og det er takket være din mor.» Det er ikke sikkert han hadde vært i live dersom hun ikke hadde startet med hjerte -lungeredning så tidlig.
Han forteller videre at ambulansepersonellet hadde mulighet til å gi sjokk med hjertestarter rett etter ankomst og at det ga effekt umiddelbart. «Har du lyst til å gå inn til faren din? Han er våken nå.» Det var en utrolig god beskjed å få.
Til tross for at han var svært omtåket og medtatt etter hendelsen, skimtet jeg et smil da jeg fikk se han. Det var en god følelse.


Trygg og god pensjonisttilværelse

Pappa hadde en del smerter i brystet etter hendelsen – det er vel ikke så rart med tanke på kraften kompresjonene utføres med. Ribbeina brast og det gjorde vondt for han å puste til det grodde. Dette opplever mange hjertestanspasienter og det er ikke uvanlig at ribbein brekker.

I dag lever han et trygt og aktivt pensjonistliv med motorsykkelturer, fisking og det som hører til. Tryggheten kommer med pacemakeren som han har operert inn. Den har en innebygd hjertestarter (ICD) som gir sjokk dersom nødvendig. Pacemakeren hjelper pappa med å holde en god hjertehelse, og han opplever å være i svært god form. Det er også mamma glad for.

Kunnskap redder liv!

Mamma har deltatt på førstehjelpskurs på jobben og ble i sin tid sertifisert til å bruke hjertestarter og har lært hjerte- lungeredning. Hun får ikke understreket viktigheten av det. «Det kan jo bety forskjellen mellom liv og død. Det har vi selv erfart.»

Førstehjelpskurset er en fin arena for meg som førstehjelpsinstruktør å fortelle om da pappas hjerte stoppet. Noen kjenner seg igjen i historien, og ser likheter mellom symptomer og oppførsel.

Mange har opplevd selv eller at noen i familien har hatt symptomer på hjertesykdom eller hjertestans.
Kursdeltakerne forteller meg at de setter pris på den årlige oppfriskningen – de kjenner på tryggheten i det å vite hva man skal gjøre hvis noen blir akutt syke eller hardt skadd.

Man angrer jo aldri på å ha deltatt på førstehjelpskurs!Legevakt: 116117

Ambulanse: 1-1-3


Førstehjelpere bruke hjertestarter

Ønsker du førstehjelpskurs på din arbeidsplass?
 Klikk her for mer info

Fortsett å lese

Siden 2006 har vi jobbet med drivkraften at kunnskap redder liv. God kunnskap om førstehjelp, villighet til å bry seg og guts til å hoppe i det forblir våre viktigste læremål i Blostrupmoens førstehjelpskurs. Våre kunder er spredt over hele landet og representerer alle bransjer og er i likhet med oss opptatt av kunnskapen som redder liv. Vi legger mye ære og stolthet i jobben vi gjør – for vi vet at det utgjør en forskjell.

Hittil har Blostrupmoens hjertestarter bidratt til at minst 46 liv er reddet. Hvor mange liv våre kunder/kursdeltakere har reddet utover dette vet vi ikke.
Å bidra med å redde liv skaper ringvirkninger: et familiemedlem får feire jul med familien, en arbeidskollega er tilbake på kontoret eller fotballaget forblir fulltallig. Takket være kunnskapen vi alle bærer med oss.

Kunnskapen som redder liv handler ikke bare om den hjelpen vi yter når ulykken er ute, men det handler også om hvordan vi kan unngå at slike hendelser inntreffer. Den beste førstehjelpen er forebygging. Forebygging handler også om bevisstgjøring rundt hvordan en unngår at ulykker skjer i hjemmet eller på arbeidsplassen og hva slags utstyr man har tilgjengelig for å begrense skadeomfang på mennesker og eiendom.
Vi vil takke alle våre kunder og kursdeltakere for å delta i den samfunnsdugnaden det er å lære seg førstehjelp.
Vi har det siste året utvidet vår kurskatalog og tilbyr nå også kurs for livredning i vann og FSE-kurs, i tillegg til vårt mest populære kurs i førstehjelp med bruk av hjertestarter. Våre ivrige og engasjerte instruktører ser frem til å holde det årlige kurset hos dere.

Blostrupmoen.no i ny drakt
Vi er stolt over å kunne presentere vårt nye nettsted i ny drakt på tampen av året. Blostrupmoen.no skal være en plattform for besøkende for å lære om hvem vi i Blostrupmoen er og hva vi driver med. Som den eldste aktøren på markedet er vi opptatt av å skape nye bekjentskaper samtidig som vi ønsker å ta vare på de vi allerede har.
Tusen takk til Skogen Coin for levering av ny hjemmeside til oss i BlostrupmoenNorge !

Previous
Next
Fortsett å lese

Hver dag jobber vi i Blostrupmoen med visjonen om at «Kunnskap redder liv».
Vi vet det fungerer: Siden 2006 har vi fått mange tilbakemeldinger fra kunder som har utplassert hjertestarter fra oss om at den er blitt tatt i bruk – liv er reddet. Det betyr at en venn, kollega, kunde eller familiemedlem har overlevd hjertestans, takket være kunnskapen som redder liv.

 I Februar 2017 Fikk Jan Arne Dalsklev fra Skedsmo hjertestans etter en spinningøkt på treningssenteret. Hør han fortelle om dagen da hjertet stoppet og historien til de som reddet han.

Hittil har våre kunder bidratt til at minst 50 liv er reddet!

  • Årlig får ca. 3500 nordmenn hjertestans utenfor sykehus
  • Kun 14% overlever
  • Tidlig igangsetting av HLR en viktig overlevelsesfaktor
  • Det anslås at ytterligere minst 200 kan reddes årlig dersom riktig førstehjelp gis av personer i nærheten.
  • Hjertestarteren din kan registreres på www.113.no

Ønsker du førstehjelpskurs på din arbeidsplass?
 Klikk her for mer info


Fortsett å lese
×

Handlekurv

Nye kurs åpne for påmelding

Førstehjelp | FSE | Elsikkerhet bil

førstehjelpsinstruktør Elin Linnerud