Kunnskap redder liv
Derfor er vi ydmyke og stolte for at
så mange store og små bedrifter velger oss.
Våre førstehjelpskurs
Noen av våre kunder har hatt kurs med oss hele 15 år på rad. Hvorfor? Gjennom markedsundersøkelser forteller det oss at vi er dyktige på det vi gjør.
Vi tar det fulle ansvaret og hjelper kundene våre med booking og organisering av kurs, påfyll av førstehjelpsutstyr og operative hjertestartere, slik at de slipper å tenke på det selv.
I Blostrupmoen setter vi fokus på god formidlingsevne og kunnskap hos våre ansatte. Instruktørene våre er flinke med mennesker og er gode til å formidle livreddende kunnskap på en seriøs, morsom og engasjerende måte.
Hva er egentlig førstehjelp?
Førstehjelp er omsorg eller livreddende hjelp ved en akutt hendelse eller skade, som blir gitt av mennesker i umiddelbar nærhet av den det måtte gjelde. Førstehjelp foregår i de første minuttene etter at skaden eller hendelsen finner sted.
Hvor lenge bør et førstehjelpskurs vare?
Våre grunnleggende førstehjelpskurs varer i 3 timer, for maks 20 personer.
Om kundens risikoanalyse tilsier det, varer kurset lenger.
Hvordan tilrettelegges et førstehjelpskurs?
Vi har et tett samarbeid med kundene våre både før, under og etter kurs. Derfor kan vi skreddersy kurs sammen med kunden og legge til temaer og treninger som passer deres risikovurdering.
Hva har de nye Norske Standardene å si?
Vi har oppdatert alle kursene våre i henhold til de Norske Standardene fra Helsedirektoratet, i tillegg til å lage egne kurs til Bygg- og anleggsbransjen, samt industri.
Hos Blostrupmoen har de nye Norske Standardene vært kjærkomment. Vi har fra før jobbet med tilrettelagte kurs innen mange forskjellige bransjer og i et samarbeid med NBF har vi laget kurset Sikkert arbeid på el- og hybridkjøretøy for bilbransjen.
Hva skal et førstehjelpskurs inneholde?
I følge de nye norske standardene fra Helsedirektoratet skal et førstehjelpskurs inneholde:
- Forklaring på hva en førstehjelper skal gjøre og definisjonen på en førstehjelper.
- Hvordan man sjekker og får frie luftveier.
- Sideleie, hva er det? Og når, og hvorfor skal en person legges i sideleie.
- ABCDE: internasjonal brukt metodikk for systematisk undersøkelse av alvorlig skadet eller syk person for å avklare problemer knyttet til luftvei (A), pusting (B), blodsirkulasjon (C), bevissthet (D) og kroppstemperatur (E).
- Hjerte- og lungeredning (HLR). På hvem og når utfører man HLR? Forskjell på barn, voksen og baby.
- Hjertestarter, hva er det? På hvem og hvordan bruker man en hjertestarter.
- Nødnummer: Hva de gjør og hvor viktige de er.
- 113
- 116117
- Kompetansekrav til førstehjelper. Skal kunne gjenkjenne symptomer på alvorlig sykdom,
og undersøke ved hjelp av ACVPU. - Varsling og egen sikkerhet.
- Forklare begreper som: kjentmann.
- Bukstøt. Forklare hvordan og når vi må bruke dette.
- Forklare førstehjelp ved brudd, penetrerende skade og amputert legemsdel.
Førstehjelpskurset skal settes opp i samsvar med bedriftens risikoanalyse.
I standarden heter det:
«Ulike bransjer har ulik risiko. For å konkretisere innholdet i relevant førstehjelpsopplæring, kan bransjer og virksomheter gjøre en vurdering av hvilke av områdene i grunnlagsdokumentet som skal innarbeides i den bransjevise spesifikasjonen. Grunnlaget for utvalget vil være risikovurdering, statistikk og tidligere erfaringer med skader og ulykker og ikke minst eksisterende arbeid med helse, miljø og sikkerhet (HMS).»
Hvordan jobber vi med de nye norske standardene fra Helsedirektoratet og Norsk standard?
Hos Blostrupmoen har de nye Norske Standardene vært kjærkomment. Vi har fra før jobbet med tilrettelagte kurs innen mange forskjellige bransjer og i et samarbeid med NBF har vi laget kurset Sikkert arbeid på el- og hybridkjøretøy for bilbransjen. Vi har jobbet gjennom alle nye standarder, laget oppdaterte manualer og sørger kontinuerlig for at alle våre instruktører er sertifiserte og oppdaterte. Vi håper og tror at resten av vår bransje jobber like godt med de nye standardene som det vi gjør, slik at vi sammen kan gi kunnskapen som redder liv til så mange som mulig.
Trening på HLR (Hjerte- og lungeredning) på dukken Anna og på bruk av hjertestarter.
På alle våre fysiske kurs trener vi på bruk av hjertestarter og på HLR. Vi deler opp i grupper og deltagere jobber sammen om å redde liv. De blir satt i et rollespill hvor de kommer til en bevistløs person (Anna) som trenger akutt hjelp. Det finnes alltid deltagere som på grunn av traumer eller lignende ikke vil være med på treningen. Da finner instruktøren et alternativ slik at kurset blir tilrettelagt for alle.
Gjennomgang av diverse førstehjelpsutstyr
Instruktøren ber alltid om å få se førstehjelpsutstyret som er tilgjengelig og går igjennom bruken av det på kurs. Instruktørene vil gi råd om førstehjelpsutstyr som behøves i henhold til krav fra arbeidstilsynet, om noe mangler. I våre avtaler på førstehjelpsutstyr kan vi om ønskelig komme på befaring, gi rapporter og fylle på utstyr etter hvert som det blir brukt. For våre storkunder bistår vi HMS-ansvarlig, verneombud og AMU med planlegging og kontroll på utstyr og kompetanse innenfor førstehjelp. Vi fullt ansvar for planlegging av kurs og påfylling av førstehjelpsutstyr samt kontroll på hjertestartere.
Hvordan gi førstehjelp på en voksen?
Last ned HLR-plakater her
Se video HLR på under 2 minutter
- Rop om hjelp
- Ring 113
- Sjekk pust:
Du skal SE, HØRE og KJENNE personens innpust og utpust i inntil 10 sekunder. Se etter fremmedlegeme i hals.
Puster personen normalt i over 1 minutt, skal det legges i sideleie. Finner du ingen tegn til normal pust, eller er usikker, start HLR! - 30 brystkompresjoner
Plasser hendene med håndbaken midt på brystbenet.
Trykk ned 5-6 cm i en takt på 100-120/min. - 2 innblåsinger
Bøy hodet bakover, hold for nesen og blås i ett sekund. - Hjertestarter
Koble hjertestarteren på bar hud, som anvist. Hjertestarteren analyserer. Gi sjokk ved anbefaling
ØNSKER DU FØRSTEHJELPSKURS?