Når svigermor ikke vil inn i ambulansen

Dette spørsmålet får vi førstehjelpsinstruktører ofte på kurs. En person som er blitt akutt syk forstår ikke alltid alvorlighetsgraden av egen tilstand. Man er forvirret, redd, kanskje litt amper og ønsker gjerne bare å trekke seg vekk og få være i fred. Man vil gjerne bare hvile eller sove. Man tenker at dette skal gå over av seg selv.

Det er en helt normal reaksjon, men dessverre kan den være fatal hvis man er rammet av for eksempel et hjerteinfarkt eller hjerneslag. Så hvis man som førstehjelper oppfatter at en person trenger akutt hjelp, men vedkommende motsetter seg hjelpen, hva kan du gjøre?

Lav terskel for varsling

Vi anbefaler som alltid at du i akutte sykdomstilfeller aller først ringer 1-1-3. Ring gjerne via Luftambulansens app «Hjelp 113», spesielt hvis du befinner deg utendørs eller på et sted hvor du ikke kjenner adressen.
Gjennom 1-1-3 (AMK) får du den aller beste hjelpen, og når du selv kjenner at situasjonen er veldig stressende er det fantastisk å ha en person i den andre enden som forteller deg hvordan du skal gå fram, og at en ambulanse er på vei til deg.


Så handler det i veldig mange tilfeller om å gjøre det beste ut av situasjonen. Fokusere på «emosjonell førstehjelp» som vi i Blostrupmoen har døpt det.
Se på, ta på og snakk til pasienten, heter det i læreboka. Sørg for at personen har det best mulig under omstendighetene. Hold personen varm, hør på personen og etterkom ønsker så langt det er forsvarlig. Ikke tving personen ned på ryggen eller i sideleie dersom det er mindre smertefullt å sitte.


Men dersom personen insisterer på å få dra hjem. Eller i verste fall vil stikke av fra deg. Hva gjør du?
-“Jeg kan da ikke fysisk stoppe en svær gubbe som nekter å høre på meg?” spurte en gang ei dame meg på et kurs. Nei, og i enkelte tilfeller skal man også tenke på egen sikkerhet om man opplever personen truende. Men vi kan i hvert fall gjøre det som er mulig for å hindre en person i å sette seg bak rattet på en bil i en sånn tilstand. Og i siste instans får vi varsle politi på 1-1-2 om en potensielt farlig sjåfør.
 Jeg har selv opplevd å måtte ringe politi fordi en bil foran meg kjørte mistenkelig. Politiet holdt linja hele veien og ba meg ligge på hjul i trygg avstand, sånn at de kunne komme til situasjonen raskest mulig.


I litt mindre dramatiske omstendigheter skal vi ikke være redd for å være litt sjefete og fortelle en person at «du trenger tilsyn! Jeg kjører deg gjerne til legevakt.» Det er også lov å spille på egen samvittighet. «Jeg skal ikke sitte igjen etterpå å få høre at tilstanden utviklet seg videre og ble alvorlig.» 
Så ikke la en kollega dra hjem fra arbeid uten tilsyn, hvis du føler på deg at dette kan være- eller bli en alvorlig tilstand. Det handler om å bry seg.

Forfatter:
Seniorinstruktør Armand Viik

Førstehjelpere bruke hjertestarter

Ønsker du førstehjelpskurs på din arbeidsplass?
 Klikk her for mer info


Redd for å være til bry

Og så kommer vi til slutt til overskriften på denne artikkelen. Den er ikke ment for å henge ut svigermødre spesielt, men dagens besteforeldre-generasjon har gjerne en litt for høy terskel i forhold til å ringe 1-1-3. De ønsker aller minst å være til bry for noen. Heller ikke 1-1-3. Og i ytterste konsekvens kan det til og med oppleves flaut å bli hentet av en ambulanse. Som min svigermor. Hun insisterte på at ambulansen skulle vente en kilometer unna, så ikke naboene så henne bli hentet. Og hun er ikke alene om å tenke irrasjonelt når man ikke er helt ved sine fulle fem. Men da er det så viktig at vi førstehjelpere/pårørende tørr å bry oss.
Det hjelper så utrolig mye med kunnskap! Du står så mye stødigere i en vanskelig situasjon, og med en potensielt litt vanskelig pasient, når du er trygg på hva som er rett å gjøre. Så har du ikke vært på førstehjelpskurs nylig; meld deg på et av våre åpne kurs, eller mas på sjefen eller HMS-ansvarlig på jobben om at nå er det på tide å friske opp førstehjelpskunnskapene. 
Vi i Blostrupmoen fokuserer ikke bare på hjerte- lungeredning og bruk av hjertestarter, eller hvordan du konkret stopper en blødning, men vi fokuserer også på relevante problemstillinger som vi har tatt opp i denne artikkelen. Hvordan lager vi en god beredskapsplan på arbeidsplassen, i barnehagen, på skolen?

Oppsøk førstehjelpskunnskap, det er den beste forsikringen du kan gi deg selv og dem rundt deg!

Husk: Kunnskap redder liv!


Legevakt: 116 117

Ambulanse: 113


Les flere blogginnlegg

Mange mennesker som står i klynge å danser. Hender i været og sterkt motlys
Aktuelt

Kjære russ – ta vare!

Russetiden kan være fantastisk! For noen inneholder den mye fest, moro, alkohol og andre rusmidler. Da gjelder det å ta vare på hverandre.

Les mer
En person går på langrennski på fjellet, sola skinner
Førstehjelp

Sikkerhet på påskefjellet

Påskefjellet byr på vakker natur og mange eventyr, men kan også by på utfordringer som krever rett utstyr og kunnskap om førstehjelp.

Les mer