Sekundene teller – klarer du å gjenkjenne alvorlig sykdom?
Førstehjelp er også å kjenne igjen alvorlig sykdom slik at du kan ringe 113 i tide.
Kunnskap redder liv
Våre instruktører er ute på veien hver eneste dag med et felles mål: Kunnskap Redder Liv!
Kunnskapen om hvordan du kan se om en person har fått hjerneslag eller hjerteinfarkt er avgjørende og kan bety liv eller død. Nedenfor vil vi gå igjennom symptomene på hjerneslag.
HJERNESLAG
- PRATE– Be personen si en setning.
- SMILE – Be personen smile, le eller vise tennene.
- LØFTE – Be personen løfte begge armene samtidig.
Symptomene på hjerneslag er lammelse i ene siden av ansiktet, ene siden av kroppen, og språk- og taleforstyrrelser.
Hjerneslag oppstår plutselig og kommer av en blødning eller en blodpropp i hjernen som gjør at hjernen får for lite eller ingen tilførsel av oksygen. Det haster med hjelp, RING 1 1 3!
Se for deg dette:
Ektefellen din blir desorientert og mister mimikken i halve ansiktet.
Etter at jeg har vært på butikken og kommer hjem igjen, føler jeg at ektefellen min ikke er som han pleier. Jeg møter han på kjøkkenet, men ser at han lener seg fremover. Jeg går fort til han fordi jeg merker at det har skjedd noe. Når jeg prøver å få kontakt, hører jeg bare en slurvete tale, det er ingen klare ord. Jeg ber han om å repetere det han sa fordi jeg ikke skjønte hva han mente. Når jeg får øyekontakt og ser han i ansiktet, synes jeg den ene munnviken er skjev. Han prøver alt han kan for å si setningen på nytt, men jeg ser en slags desperasjon i øynene hans fordi han ikke får det til. Jeg ber han om å smile til meg, men får et skjevt smil tilbake. Til slutt ber jeg han om å løfte armene, og ser at han har en kraftsvikt på den ene siden. Jeg kjenner at jeg blir redd og trenger hjelp. Jeg ringer 113 i håp om at de kan komme fort og hjelpe til, for jeg er redd han har fått et slag. For jeg har jo lært at prate-smile-løfte kan kartlegge om man har fått slag, og jeg ser at han ikke får til å prate, smile normalt eller løfte begge armene sidelikt.
#KunnskapRedderLiv
Kilde: Helse Norge
Medforfatter: Julie Kristiansen