En huggorm ligger sammenkrøllet.

Bitt av huggorm? Dette må du gjøre

For de fleste er det ikke livstruende å bli bitt av hoggorm,
men alle bør komme seg til lege så snart som mulig.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Epost

Huggormbitt

Huggormen har et giftig bitt som i verste fall kan være livstruende. Den vil alltid prøve å unngå mennesker, men om den føler seg truet kan den bite. Spesielt på våren når solen stikker frem og den prøver å finne varmen, kan man se den liggende på stien eller ved en solvarm stein.

Omtrent 30 prosent av bittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noen gift i bittet, og liten eller ingen reaksjon oppstår. Kun 10-15 prosent av bittene som blir registrert årlig, er alvorlige.

For friske voksne er et huggormbitt vanligvis ufarlig, men du skal alltid ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen så snart som mulig, og helst innen en halv time etter at du har blitt bitt.

Har du alvorlige symptomer som oppkast, svimmelhet, pustevansker, besvimelse, hevelse og misfarging av hud innen 1-2 timer etter bitt, skal du ringe 113 slik at du kommer deg raskt til sykehuset.

Giftinformasjonen 22 59 13 00

Legevakt 116 117

AMK Sentralen 1-1-3 (Hjelp 113 appen)

Førstehjelpsråd huggormbitt

  • Bittstedet bør holdes høyt, og mest mulig i ro. Dette forsinker opptak av slangegift.

  • Bittstedet skal være i fred ikke klem, skjær eller sug.

  • Personen bør bæres om mulig. Om du selv er bitt, beveg deg rolig og oppsøk hjelp.

  • Følg med på utviklingen av hevelse på bittstedet.

  • Oppsøk lege med det samme.

  • Ring 113 om du får alvorlige symptomer.

Alle bitt bør undersøkes

Alle barn under 12 år, gravide, eldre, personer med underliggende sykdom og redusert allmenntilstand bør vurderes av lege/sykehus. Dersom du ikke har fått noen lokal reaksjon på bittstedet etter 30 minutter, er sjansen for at du får en alvorlig reaksjon liten. Men selv om du føler deg pigg, bør alle som blir bitt, komme seg til en legesjekk så raskt som mulig. Det hender at reaksjonene kan øke noen timer etter bittet.

Kilder:
NHI
HelseNorge

Forslag til kurs

Les flere blogginnlegg

Mange mennesker som står i klynge å danser. Hender i været og sterkt motlys
Aktuelt

Kjære russ – ta vare!

Russetiden kan være fantastisk! For noen inneholder den mye fest, moro, alkohol og andre rusmidler. Da gjelder det å ta vare på hverandre.

Les mer
En person går på langrennski på fjellet, sola skinner
Førstehjelp

Sikkerhet på påskefjellet

Påskefjellet byr på vakker natur og mange eventyr, men kan også by på utfordringer som krever rett utstyr og kunnskap om førstehjelp.

Les mer