To mennesker går tur i fjellet

Førstehjelp på tur

Dette førstehjelpsutstyret bør du ha med på tur! Mange tenker først over at de skulle hatt førstehjelpsutstyr, når skaden er skjedd. Vær føre var og skaff det i forkant.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Epost

Men hvilket førstehjelpsutstyr er egentlig nødvendig å ha tilgjengelig?

Og hvilket utstyr er kjekt å ha? Vi anbefaler på det sterkeste at de som har bil har en liten førstehjelpsenhet som kan ligge i bilen til enhver tid, og det samme gjelder dersom du skal på fjelltur, skogstur, eller andre steder. Det er selvfølgelig også en fordel og ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp når man skal på tur. Under finner du en liste over førstehjelpsutstyr som er lurt å ha med på tur.

  • PLASTER – er et godt kjent og hyppig brukt førstehjelpsutstyr for å behandle mindre sårskader.
  • ENKELTMANNSPAKKE – er et godt verktøy dersom det skulle oppstå en større blødning, enkeltmannspakken er en bandasje og kompress i en og samme pakning. Dette gjør det lett og raskt få lagt på en stram forbinding over skaden.
  • STRIPS – er et nyttig og midlertidig hjelpemiddel dersom en skulle få et dypt eller sprikende sår, med strips får vi samlet sårkantene til vi kommer oss til lege. For dersom det er behov for strips til å holde sårkantene sammen, må det sannsynligvis limes eller sys hos legen. Det er en stor fordel å samle sårkantene og dekke det til med plaster eller bandasje i mellomtiden da dette kan motvirke ny blødning og at rusk havner i såret.
  • SÅRRENS – kommer ofte i små pakker med såkalte renseservietter. Brukes ved sår eller skrubbsår for å rengjøre det for skitt eller rusk. Vær forsiktig så du ikke skrubber for hardt.
  • BURNGEL – er et godt produkt dersom det skulle oppstå en brannskade, som for eksempel solforbrenning, eller uhell med primus. Førstevalget er å bruke vann på ca. 20 grader til å kjøle ned brannskaden i ca. 20 minutter. Men i en bil eller på fjellet har vi sjeldent så mye vann tilgjengelig. Da er burngel et godt andrevalg som vil virke lindrende på skaden.
  • ISPOSE – er et produkt som tar litt plass, så en får vurdere om det er plass til det. Isposen er anbefalt å bruke dersom det oppstår et overtråkk for eksempel. Å kjøle ned en slik skade vil virke smertelindrende kombinert med en kompresjonsbandasje og heve kroppsdelen. Husk at isposen aldri må legges direkte på huden, da det kan forårsake frostskade.
  • KOMPRESJONSBANDASJE – er et av de viktigste verktøyene for å hindre stor hevelse ved overtråkk eller andre vanlige idrettsskader. Denne bør legges på raskest mulig, kombinert med ispose og heving av kroppsdelen.
  • SAKS – er nyttig for å klippe av bandasjer eller tilpasse kompresser og plaster til skadens størrelse.
  • PINSETT – er et godt verktøy for å forsiktig fjerne flis eller andre fremmedlegemer.
  • REDNINGSFOLIE – er et mye diskutert tema de siste årene, vi har kanskje sett dem på bilder fra aviser. Hvor forulykkede etter en hendelse går rundt med gullfolie rundt seg. Tanken har vært at det skal hindre kroppsvarmen i å stråle vekk fra kroppen, men en som allerede er svært nedkjølt vil ha lite av dette varmetapet. En fordel er at folien er svært liten og tar opp liten plass. Skal du bruke den så ta den i bruk raskest mulig før personen er blitt for kald, og husk å legge sølvsiden inn mot kroppen til personen.
  • MUNN TIL MUNN DUK – er et flott verktøy for å sikre mer hygieniske innblåsinger ved hjerte- og lungeredning. Er det en munn til munn duk med en hard ventil på, så putt denne inn i pasientens munn før du gjør innblåsinger på vanlig vis.
  • TEIP – kan kombinert med saks også brukes som improvisert strips, eller for å feste et plaster bedre for eksempel. Et viktig verktøy i førstehjelpsskrinet.

 

Hvordan bruker du produktene i listen ovenfor?

Vi har laget en film som viser deg hvordan du bruker produktene i førstehjelpsskrinet ditt.
Det kan være lurt å sette seg inn i hvilke produkter du har tilgjengelig i hjemmet ditt før det skulle oppstå en hendelse.

Videoen om hvordan du bruker produktene i førstehjelpskofferten finner du HER.

Koordinater og nødnumre 

Når vi ferierer, er det viktig å gjøre seg godt kjent med koordinater eller adresse til for eksempel hytta du er på. Dette er noe mange ikke tenker over før noe skjer. Hvis du laster ned appen hjelp 113 vil den vise deg koordinatene over der du er for øyeblikket. Er dekningen ustabil burde dette skrives ned slik at man har det i tilfelle en nødsituasjon skulle oppstå. Er dekningen stabil nok, kan du også ringe 113, eller de andre nødetatene fra appen, og sentralen vil da kunne se din nøyaktige posisjon. OBS: for at denne funksjonen skal fungere må du i forkant laste den ned, gi tillatelse til at appen kan spore posisjonen din, legge inn telefonnummeret ditt og bekrefte med en kode på sms. Dette må gjøres før man står i en nødsituasjon da prosessen tar noen minutter.

I Norge skal man alltid være sikret å komme gjennom til politiet på nødnummeret 112, også selv om du ikke har dekning. Politiet kan videre sette deg over til 113 dersom det er behov.

Nødnumre i Norge

Ambulanse 1-1-3

Politi 1-1-2

Brannvesen 1-1-0

Legevakt 116 117

Skal du til utlandet burde du sette deg godt inn i hvilke nødnumre som gjelder i forkant av reisen.

Les flere blogginnlegg

Mange mennesker som står i klynge å danser. Hender i været og sterkt motlys
Aktuelt

Kjære russ – ta vare!

Russetiden kan være fantastisk! For noen inneholder den mye fest, moro, alkohol og andre rusmidler. Da gjelder det å ta vare på hverandre.

Les mer
En person går på langrennski på fjellet, sola skinner
Førstehjelp

Sikkerhet på påskefjellet

Påskefjellet byr på vakker natur og mange eventyr, men kan også by på utfordringer som krever rett utstyr og kunnskap om førstehjelp.

Les mer