– og hvordan lærer man å bruke den?
La oss ikke dvele så mye med prisen – det blir uvesentlig så lenge den redder liv. Det viktigste er hvorfor du skal ha en hjertestarter.
Formålet er nemlig at ansatte og alle i bedriften er klare til å håndtere både situasjonen og hjertestarteren om alvoret blir en realitet.
Hjertestans er noe vi ikke liker å tenke på, men at en kollega kan få hjertestans er en realitet bedriften bør forholde seg til.
En hjertestarter er ikke vedlikeholdsfri, den trenger for eksempel å få byttet batteri etter et gitt intervall. Den må også bytte elektrodene innimellom, slik at limet fungerer.
Det andre du må være sikker på er at ansatte vet hva de skal gjøre når hjertestarteren må tas ned fra veggen.
Serviceavtale og kommunikasjon
En serviceavtale vil sørge for at hjertestarteren teknisk sett virker når den skal. De fleste hjertestartere har en taleveileding som forteller førstehjelperen fremgangsmåten ved bruk.
Førstehjelpskurs
Det tredje usikkerhetsmomentet er at de ansatte ikke nødvendigvis klarer å holde hodet kaldt når hjertestans inntreffer. Dette er viktig for å utføre en best mulig behandling av kollegaen, riktig bruk av hjertestarter, og ikke minst utstråle kontroll og ro for det som i bunn og grunn er din pasient. Dette løses best ved årlig førstehjelpskurs som du kan lese mer om her
Fakta om hjertestans i Norge:
- I 2019 ble 3715 forsøkt gjenopplivet etter plutselig uventet hjertestans utenfor sykehus ifølge Hjertestansregisteret.
- Mesteparten av hjertestans i Norge skyldes hjertesykdom f.eks hjerteinfarkt eller hjertesvikt
- 84 prosent fikk hjerte- og lungeredning av tilstedeværende før ambulansen kom.
- 15 prosent hadde fått tilkoblet en hjertestarter innen ambulansen kom.
- 392 personer var allerede gjenopplivet og i live da ambulansen kom.
Hjertestarterregisteret ble dannet i 2017 av helseminister Bent Høie. Per 1.januar 2019 ble det registrert cirka 7200 aktive startere i Norge.
Pris hjertestarter
En hjertestarter koster fra 6.000 – 20.000 kroner og det er mange grunner til at de har forskjellige pris. Vi i Blostrupmoen mener at det viktigste er at du er forberedt når når noen tar seg til brystet og faller i gulvet.
– Akkurat som du har en god forsikring som dekker det nødvendige når uhellet er ute.
Spør deg selv om dette hvis du kun velger å kjøpe:
-
- Hvem skal ha ansvaret for hjertestarteren etter at den er kjøpt inn?
- Vil dine ansatte klare å bruke en hjertestarter?
- Vil du klare å ha rutiner for vedlikehold og opplysning etter at den er monert på veggen?
Når uhellet er ute
Mange ønsker å stå for vedlikeholdet selv, men erfaringene viser at dette dessverre ikke blir fulgt opp. En hjertestarter med flatt batteri eller utgåtte elektroder er en falsk trygghet – elektroder som ikke fester seg til huden kan hverken analysere hjerterytmen, eller gi støt ved behov. En hjertestarter med utgått batteri vil ikke kunne gi støt