hvordan bruke hjertestarter

Hvordan bruke hjertestarter?

Hvordan bruke hjertestarter?

Slik bruker du en hjertestarter

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Hjertestarteren er enkel å ta i bruk, men den er enklest når du vet hva du skal gjøre. Formålet er nemlig at ansatte og alle i bedriften er klare til å håndtere både situasjonen og hvordan bruke hjertestarter om alvoret blir en realitet. 

Det er ingen tvil om at kombinasjonen av trente hender og kunnskap om riktig bruk av utstyr som er suksessfaktoren.

Hvordan bruke hjertestarter?

Hjertestartere som er godkjent for bruk i Norge opereres svært likt. En taleveiledning starter når du åpner lokket, eller trykker start. Taleveilederen vil guide førstehjelperen stegvis;

Før sjokket

Talemeldingene er korte og tydelige, og førstehjelper får klar beskjed når det ikke lenger er trygt å berøre pasienten.

Fortsette behandling

Når sjokk er gitt vil hjertestarteren be deg fortsette hjerte-lungeredning i 3 minutter; 30 kompresjoner og 2 innblåsinger. Etter denne sekvensen vil den igjen foreta en ny analyse. Du bør være forberedt på at du må gi flere ganger sjokk før pasienten viser sikre tegn til liv.

 

Andre tilvalg til din hjertestarter

En Kommunikasjonsenhet blir stadig vanligere å installere på sin hjertestarter. Med en kommunikasjonsenhet til din hjertestarter overvåker vi den og den vil varsle om operativ status når den blir tatt i bruk eller forsvinner fra adressen.

Varmeskap holder hjertestarteren varm når den henger utendørs eller i lokaler som ikke er oppvarmet. En slik anretning gjør hjertestarteren synlig og tilgjengelig for publikum hele døgnet.

Nytt på markedet er helautomatisk hjertestarter. Denne varianten har vært lenge på markedet øvrig i Europa, og har nylig kommet til Norge. I Norge er vi mest kjent med den halv-automatiske. Når en hjertestarter er helautomatisk betyr det ikke at førstehjelperen ikke skal foreta seg noe; den samme rutinen følges også her med varsling, sjekk av og festing av elektrodene. Det som er annerledes er mangelen på knapper. Fraværet av sjokk-knappen vil gjøre hjertestarteren enklere å bruke samt at den hindrer unødvendig nøling fra førstehjelper når sjokk skal gis.

Fakta om hjertestans i Norge:

  • I 2019 ble 3715 forsøkt gjenopplivet etter plutselig uventet hjertestans utenfor sykehus ifølge Hjertestansregisteret.
  • Mesteparten av hjertestans i Norge skyldes hjertesykdom f.eks hjerteinfarkt eller hjertesvikt
  • 84 prosent fikk hjerte- og lungeredning av tilstedeværende før ambulansen kom.
  • 15 prosent hadde fått tilkoblet en hjertestarter innen ambulansen kom.
  • 392 personer var allerede gjenopplivet og i live da ambulansen kom.

Hjertestarterregisteret ble dannet i 2017 av helseminister Bent Høie. Per 1.januar 2019 ble det registrert cirka 7200 aktive startere i Norge.

Den beste førstehjelpen er å være forberedt

At kunnskap redder liv, vet vi i Blostrupmoen er sant. Kombinasjonen med årlig trening og alltid operativ hjertestarter har hittil bidratt til at mer enn 50 liv er reddet blant våre kunder – og vi teller fortsatt.

Med Blostrupmoen får du alltid serviceavtale med alle kostnader inkludert. Vi kurser dine ansatte årlig slik at de får kunnskapen om førstehjelp og riktig bruk av montert utstyr på arbeidsplassen.

Hvilken løsning kunne passe for deg?
Fyll ut skjemaet under, så vil en av våre rådgivere hjelpe deg med å finne løsninger for din bedrift og dine ansatte.

hvordan bruke hjertestarter
En god serviceavtale kombinert med årlig kurs i førstehjelp og en god hjertestarter er en forsikring for din bedrift og dine ansatte.
En hjertestarter står på et bord, men hjertestarterregisteret åpnet på en mobiltelefon ved siden av.
Hjertestarteren kan også kobles opp mot en app som holder kontroll på batteri og seriviceintervall.

Når uhellet er ute

Mange ønsker å stå for vedlikeholdet selv, men erfaringene viser at dette dessverre ikke blir fulgt opp. En hjertestarter med flatt batteri eller utgåtte elektroder er en falsk trygghet – elektroder som ikke fester seg til huden kan hverken analysere hjerterytmen, eller gi støt ved behov.

Husk! En hjertestarter med utgått batteri vil ikke kunne gi støt.

Les flere blogginnlegg

Slik gjennomføres et kurs av Blostrupmoen Norge
Førstehjelp

Førstehjelpskurs med Blostrupmoen

Våre førstehjelpskurs
I Blostrupmoen setter vi fokus på god formidlingsevne og kunnskap hos våre ansatte. Instruktørene våre er flinke med mennesker og er gode til å formidle livreddende kunnskap på en seriøs, morsom og engasjerende måte.

Les mer
Kunnskap redder liv. hjertestarter og hjerte-lunge-redning
Aktuelt

Hjertestarterdagen 2024

Blostrupmoen Norges visjon er: Kunnskap Redder Liv. Ved å spre kunnskap om livreddende førstehjelp støtter vi opp om den nasjonale dugnaden «sammen redder vi liv». Dugnaden ledes av Helse- og omsorgsdepartementet og koordineres av Helsedirektoratet.

Les mer