Kunnskap redder liv. hjertestarter og hjerte-lunge-redning

Den globale hjertestarterdagen

Hjertestarterdagen er opprinnelig et europeisk initiativ fra ERC for å skape mer oppmerksomhet rundt hjerte- og lungeredning (HLR) samt kunnskap om bruk av hjertestartere.

Facebook
LinkedIn
Email

Blostrupmoen Norges visjon er: Kunnskap Redder Liv! Vi har gitt det norske folk livreddende kunnskap siden 2006. Snakk med oss om førstehjelpskurs og hjertestartere, så skreddersyr vi en løsning for deg og bedriften din.

Ved å spre kunnskap om livreddende førstehjelp støtter vi opp om den nasjonale dugnaden «sammen redder vi liv». Dugnaden ledes av Helse- og omsorgsdepartementet og koordineres av Helsedirektoratet. Det er satt opp et fagråd som skal gi Helsedirektoratet faglige råd i saker som gjelder den nasjonale førstehjelpsdugnaden, og spørsmål knyttet til hvordan man kan styrke befolkningens kunnskaper og ferdigheter innen livreddende førstehjelp. Målet er å øke samfunnets beredskap ved hjertestans, hjerneslag, hjerteinfarkt og andre alvorlige skader hvor minuttene teller. På hjertestarterdagen setter vi derfor litt ekstra fokus på hjerte- og lungeredning, og bruk av hjertestarter.

Visste du at:
I Hjertestansregisteret er det registrert 4622 hjertestans utenfor sykehus i 2021.

I 1. tertial 2021 sier Helsedirektoratets statistikk at det ved hjertestans utenfor sykehus ble igangsatt hjerte-lunge-redning i 84 % av tilfellene.

Ifølge en undersøkelse gjort av Gjensidige stiftelsen så ville 6 av 10 ikke brukt hjertestarter i en gjenopplivningssituasjon.

Om du umiddelbart starter hjerte- og lungeredning OG kobler på en hjertestarter innen 3 minutter etter en hjertestans, har pasienten over 70 % sjanse til å overleve. Etter dette minsker sjansen for hvert minutt som går.

 

Hvordan utføre Hjerte- og lungeredning?

-Sjekk om pasienten responderer på risting og puster normalt. En person som puster normalt har en vanlig ut- og innpust.
– Om pasienten ikke responderer eller puster normalt, ring 113 og start med HLR.
– Legg hodet litt bakover, trekk haken litt frem og se etter fremmedlegemer i svelg.
– Gi 2 innpust.
– Deretter gi 30 brystkompresjoner. Kompresjonene gjøres midt mellom brystvortene.
– Fortsett med 30 kompresjoner og 2 innpust til ambulansepersonell kan ta over.
– Har dere hjertestarter tilgjengelig, må en person koble den på mens den andre fortsetter med HLR.
– Hjertestarteren vil nå fortelle deg hva du skal gjøre frem til ambulansepersonell kan ta over.

Fakta om Blostrupmoen Norges hjertestartere

Hva er en hjertestarter (Defibrillator)?
En hjertestarter er et lite apparat som hjelper deg med å starte et stanset hjerte.
Ved hjelp av to elektroder leser den av hjerterytme og avgjør om personen elektrodene blir festet på, trenger støt. En hjertestarter kan festes på alle personer som er bevisstløse og ikke puster normalt.
Våre hjertestartere kan alle bruke, den forteller deg hva du skal gjøre, steg for steg.

Hvordan bruke en hjertestarter?
Om personen er bevisstløs og ikke puster normalt, skal hjertestarteren kobles til på bar hud.
Våre hjertestartere forklarer deg med tydelig stemme hva du skal gjøre hele veien.
– Ring 113
– Start med hjerte- og lungeredning: 2 innpust og 30 kompresjoner
– En person frigjør klær fra brystet og fester de selvklebende elektrodene, mens den andre fortsetter med hjerte- og lungeredning.
– Hjertestarteren vil nå analysere om pasienten trenger støt, om så, vil den fortelle deg om å ikke røre pasienten når dette skjer.
– Hjertestarteren forteller deg nå hva du skal gjøre videre frem til ambulansepersonell kan ta over.

Hvem bør ha en hjertestarter? Hvor er min nærmeste hjertestarter?
Vi i Blostrupmoen synes alle bør ha tilgang til en hjertestarter. Sjekk hvor din nærmeste hjertestarter befinner seg ved å gå inn på hjertestarterregisteret HER. Har du en hjertestarter som ikke er registrert, så ber vi deg være snill og registrer den.
Har du ikke hjertestarter i nærheten? Kontakt oss så kan vi hjelpe deg med en løsning.

Hva er prisen på en hjertestarter? Hva koster en hjertestarter som er operativ?
Vi selger ikke hjertestarterne våre, vi leier de ut med en komplett serviceavtale. På den måten har vi det fulle og hele ansvaret for at den alltid er operativ, bytter komponenter og setter inn ny ved hendelse. Vi ser at hjertestartere selges fra 14000 og opp, i tillegg må batteri, elektroder og tilleggsutstyr kjøpes.

Hvor lenge varer en hjertestarter?
En hjertestarter trenger regelmessig tilsyn. Batteri og elektroder skal sjekkes, dette er datovare. Hvert femte år kommer det nye retningslinjer for bruk av hjertestartere. Derfor selger ikke Blostrupmoen hjertestartere, men leier de ut med serviceavtale slik at hele ansvaret faller på oss.

Førstehjelp ved idrettsskader

Trygghet i idretten,
på arbeidsplassen og i hverdagen.

Vi vet at det finnes mange hjertestartere rundt om i landet som ikke fungerer på grunn av manglende tilsyn. Falsk trygget er det siste vi ønsket for våre kunder, derfor er det svært viktig at alle organisasjoner, arbeidsplasser og bygg som har en hjertestarter, har en trygg serviceavtale. 

Les flere blogginnlegg

Slik gjennomføres et kurs av Blostrupmoen Norge
Førstehjelp

Førstehjelpskurs med Blostrupmoen

Våre førstehjelpskurs
I Blostrupmoen setter vi fokus på god formidlingsevne og kunnskap hos våre ansatte. Instruktørene våre er flinke med mennesker og er gode til å formidle livreddende kunnskap på en seriøs, morsom og engasjerende måte.

Les mer
Kunnskap redder liv. hjertestarter og hjerte-lunge-redning
Aktuelt

Hjertestarterdagen 2024

Blostrupmoen Norges visjon er: Kunnskap Redder Liv. Ved å spre kunnskap om livreddende førstehjelp støtter vi opp om den nasjonale dugnaden «sammen redder vi liv». Dugnaden ledes av Helse- og omsorgsdepartementet og koordineres av Helsedirektoratet.

Les mer